Met 11.610 foto’s op mijn filmrol en mijn geheugen tot de nok toe vol heb ik besloten een nieuwe telefoon aan te schaffen. Een IPhone 7, klaar om nieuwe foto’s te maken! En yes, wat is deze camera fijn zeg! Als fotograaf neem ik vaak mijn spiegelreflex mee, maar nog vaker mijn telefoon. Soms komt dat goed uit en daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om uit zoiets kleins het maximale te halen. Ik deel je een paar van mijn tips om goede foto’s met je smartphone te maken.

love, rotterdam, iphone7, urban, smartphone fotografie

Maak je foto met aandacht

Een groot voordeel van fotograferen met je smartphone is dat je deze snel bij de hand hebt. Je haalt je smartphone uit je zak of tas en je kunt de camera direct vanaf het vergrendelscherm opstarten. Zorg er alleen wel voor dat je de foto met aandacht neemt. Het zou zonde zijn als je foto niet scherp is of niet scherp op het juiste onderwerp. Let ook op de achtergrond van je foto. Staat er iets op de achtergrond in beeld wat je liever niet wil? Bijvoorbeeld een fietser, wacht dan even tot deze uit je beeld is verdwenen. Of verplaats jezelf en probeer verschillende perspectieven uit.

Scherpstellen

De camera zal snel scherpstellen zodra je je smartphone ergens op richt. Als er meerdere onderwerpen in beeld zijn hoeft het niet zo te zijn dat de camera scherpstelt daar waar jij wil. Wil je iemand voor de Erasmusbrug in Rotterdam op de foto zetten, dan kan het zijn dat de voorgrond niet scherp is maar juist de achtergrond. Dit kan je aanpassen door op het scherm te tikken daar waar je hoofdonderwerp is.

Belichting aanpassen

Je belichting wordt ook door de camera bepaald, dit zal je al merken tijdens het scherpstellen. Het kan zijn dat een gedeelte van de foto overbelicht of onderbelicht is. Tik je op je scherm om dit te corrigeren, zal de camera ook weer opnieuw scherpstellen. Het is daarom makkelijker om je helderheid aan te passen. Tik op je hoofdonderwerp zodat je camera scherp stelt en schuif vervolgens naar boven en beneden om de helderheid aan te passen. Je ziet als het goed is een schuifbalk in beeld, maar het kan ook in je camera menu te vinden zijn.

Gebruik hulplijnen

Bij het maken van een goede compositie voor je foto zijn rasterlijnen een handig hulpmiddel. Je kan hiermee de regel van derden toepassen. Je bepaalt waar de sterke punten in je compositie liggen door het hoofdonderwerp op een van de snijpunten te plaatsen. De regel is gebaseerd op het idee dat de foto meer in balans is zodra je je hoofdonderwerp uit het centrum plaatst. Maak je een foto van een landschap, speel dan met de horizontale lijnen.

Foto’s bewerken op je smartphone

Er zijn genoeg apps in de appstore te vinden om je foto’s te bewerken. Oa:

  • VSCO, de filters die je hier kan gebruiken geven je foto’s een analoge uitstraling
  • Word Swag, een betaalde app waarmee je woorden/citaten over je foto kunt plaatsen
  • Fonta, nog ene betaalde app om woorden te plaatsen met speciaal effect
  • Enlight Photofox, een betaalde app om verschillende foto’s te combineren
  • Snapseed, gespecialiseerd in de basistechnieken van fotobewerking

Niet alle apps werken even goed dus probeer ze vooral uit. Mijn favoriet is Snapseed en dit is ook de enige app die ik nog op mijn telefoon heb staan. Lees hier verder over Snapseed

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.