marken, droomwereld, bewerkt, dream on

Ken je ze? De foto’s die er haast uitzien als een fantasiewereld. Deze bewerkingen zijn net de airbrush creaties die je wel eens bij straatartiesten op vakantie tegenkomt. Ook heel knap, but not my cup of tea

Met mijn fotografie wil ik zo dicht mogelijk bij het natuurlijke beeld blijven. Of dit nu een landschap is of een portret. Gewoon zoals we met het oog zien. In het dynamisch bereik van je oog en je camera zit namelijk een contrastverschil. Als je geen verloopfilter, invulflits of reflector hebt kan je foto er op het midden van de dag toch vaak anders uitzien dan gedacht. Ik laat je zien dat het bewerken van een foto er niet uit hoeft te zien als de Droomvlucht van de Efteling.


Het bewerken van je foto kan een aanvulling zijn

Deze foto die ik heb gemaakt met een grijsfilter, om met een lange sluitertijd te kunnen werken. De lucht was helder, maar toen ik aankwam bij Marken sloeg het weer om. Dat biedt ook kansen dus zette ik mijn tocht voort… en net voordat er een flinke regenbui kwam. Ik heb maar een paar foto’s kunnen maken en vind ze zelf niet erg goed gelukt. Het dramatische effect is er, maar ik zie ook veel dingen die verbeterd kunnen worden. Een goede foto om te laten zien wat het bewerken ervan kan doen.  Ik bewerk zelf in Photoshop CS 6. 

foto bewerken, basis bewerking, retoucheren, photoshop, raw, natuurlijk, ophelderen
Paard van Marken: RAW foto

Verwijderen van vlekjes

Het kan zijn dat er een klein vuiltje op de lens zit en dit kan door licht een wazige vlek op je foto worden. Op deze foto wordt je er meteen mee geconfronteerd. Inspecteer je foto altijd goed, want als je foto eenmaal aan je muur hangt en je dan ineens een vlekje ontdekt.. Vlekjes verwijderen is mogelijk door de Clone stamp of de Healing brush te gebruiken. Beide hebben hetzelfde doel, toch werken ze net iets anders. In mijn geval zie je op de foto weinig verschil in het resultaat. 

Met de Clone stamp kopieer je een gebied en plak je dit over het deel wat je weg wilt hebben. Je kopieert dus precies dezelfde pixels.

En met de Healing brush gebeurt het kopiëren aan de hand van kleurinformatie en helderheid van het gebied eromheen. Dit geeft een subtiel resultaat. Alleen weer minder handig bij randen in de buurt.

foto bewerken, basis bewerking, retoucheren, photoshop, raw, natuurlijk, ophelderen, stofjes, lens, sensor
Uitsnede vlekjes RAW bestand
foto bewerken, basis bewerking, retoucheren, photoshop, raw, natuurlijk, ophelderen, stofjes, lens, sensor, healing brush
Vlekjes verwijden in Photoshop CS6

Belichting optimaliseren

Als door (onvoorziene) omstandigheden de belichting van je foto niet goed is, kan dit nog worden hersteld. Je gaat op zoek naar een balans in de belichting, je histogram helpt je hierbij. Een foto die te licht is gaat ten koste van de details die je ziet. Probeer eerst je hooglichten naar beneden te brengen als sommige delen te fel zijn.. Is je foto dan nog te licht, ga dan aan de slag met het corrigeren van de algemene belichting. En mocht je foto te donker zijn, dus eigenlijk onderbelicht, kan je de foto met licht invullen. Zorg ervoor dat de foto voldoende contrast heeft.

foto bewerken, basis bewerking, retoucheren, photoshop, raw, natuurlijk, ophelderen
Paard van Marken: Belichting optimaliseren

Bewerken kleurtemperatuur

Als laatste ga ik met de kleuren aan de slag. Ik heb mijn witbalans in mijn camera menu meestal op bewolkt staan en niet op automatisch. Dit kan er wel eens voor zorgen dat deze instelling niet altijd aansluit op de lichtomstandigheden. Ik check daarom altijd of het nodig is om de kleurtemperatuur te corrigeren. En soms voegt het ook sfeer toe aan een foto, bijvoorbeeld een warme of juist koele uitstraling. Waar ik eerst dacht dat het een mislukte foto was, heb ik met een basis foto bewerking er toch nog wat van kunnen maken. 😉 

foto bewerken, basis bewerking, retoucheren, photoshop, raw, natuurlijk, ophelderen, kleur
Paard van Marken: Kleurtemperatuur

Heb je geen fotobewerkingsprogramma en wil je toch met een snelle edit je foto’s verbeteren? Bekijk dan hoe je aan de slag gaat met de app Snapseed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.