Dit bloemeneiland is ontzettend fotogeniek. In april 2022 bezocht ik Madeira en verbleef aan de ruige noordkust. Het is daar koeler en meer bewolkt dan in het Zuiden van het eiland, maar daar krijg je een schilderachtig landschap voor terug! Mijn 10 favoriete fotogenieke spots heb ik op een rij gezet voor je.

Pico do Arieiro – Met auto bereikbaar

Om te beginnen laat ik Pico do Arieiro zien. In onze eerste week had ik al veel zin om naar deze locatie te gaan. Je kunt makkelijk parkeren bij Pico do Arieiro viewpoint alleen verliep het eerste bezoek anders. Door sneeuwval en ijs in de bergen was alles afgezet en was het onmogelijk om op locatie te komen. In de tweede week hadden we meer geluk! De weg was vrij en we konden naar boven met de auto. Het pad om te hiken was nog wel gesloten, maar ik heb toch wat foto’s kunnen maken tijdens de zonsondergang. 

Pico Ruivo – Hoogste berg op Madeira

De hoogste berg van Madeira is Pico Ruivo en is 1.862 meter hoog. Vanaf parking PR1.2 Achada do Teixeira is de hike 2,8 km en prima te doen. Wij hebben de hike naar de bergtop twee keer gedaan met verschillende weersomstandigheden. Je kunt het weer volgen via live webcams, zo kun je een goede inschatting maken wanneer je het beste kunt gaan. Stel je voor dat je in een hagelstorm terecht komt aan de top. Dat overkwam ons de eerste keer, maar dat heeft wel geleidt tot een prachtige moody scene. Op de foto’s zie je het resultaat van beide hikes; in de mist + hagel en ook uitzicht bij helder weer. 

Miradouro do Caniçal – Noordoost kust

De mooiste plek van het eiland is voor mij de noordoost kust van Madeira, namelijk bij Ponta de sāo Lourenço. Waar je ook heen loopt, je kijkt je ogen uit. Vooral bij zonsopgang een spektakel. Het uitzicht op de vulkanische rotsen is waanzinnig Parkeer je auto op de aangegeven parkeerplaats bij Miradouro do Caniçal en loop vanaf hier naar verschillende uitkijkpunten zoals Vulcão Penha de Águia en Ponta do Rosto. Dit gebied staat bij mij echt op nummer één!

Ponta do Bode – Off the beaten track

Net als Miradouro do Caniçal is Ponta do Bode een plek je moet ontdekken. Iets verder terug in hetzelfde gebied heb je een prachtig uitzicht vanaf dit uitkijkpunt. Er loopt geen aangelegd pad dus zorg voor schoenen met voldoende grip. Je kunt hoger komen door naar het westen te klimmen. Daar geniet je vervolgens van een adembenemend uitzicht over de hele oostzijde van het eiland.

Ponta do Bode zonsopgang hike
Ponta do Bode uitzicht

Miradouro Ponta do Furado – Mooiste hike Madeira

Van dit gebied kreeg ik geen genoeg en besloot Ponta de são Lourenco verder te ontdekken. In de ochtend is het genieten om naar Ponta do Furado te hiken waar je uitzicht hebt over het uiterste stukje van eiland, Ilhéu do Farol. De afstand is ongeveer 3,5 km waar je 2 uur over doet enkele reis. Uiteindelijk zie je in de verte de oudste vuurtoren van Madeira die in 1983 werd geautomatiseerd. Om daar te komen kun je met de boot verder en kun je boeken bij Sardine House, waar we koffie hebben gedronken voor de reis over water verder ging. Vervolgens hebben we ons met de boot weer aan het beginpunt van de hike af laten zetten, maar je kunt bijvoorbeeld ook nog een tussenstop maken en het water in!

Miradouro do Guindaste – Vernieuwd uitzichtpunt

Als je Madeira opzoekt op Google krijg je deze locatie ongetwijfeld naar voren. Terecht een populaire plek onder bloggers en fotografen; Miradouro do Guindaste. Toen wij er waren werd het uitzichtpunt gerenoveerd dus ik verwacht dat het momenteel nog makkelijker is hier je foto te nemen. Wij zijn via kippen en geiten de landtong op gelopen en genoten vervolgens van een prachtig uitzicht!

Fanal Pond – Mistiek Madeira

Nadat ik wat surfers op de foto had gezet bij Seixal reden we door naar Fanal Pond. Deze plek wil je bezoeken in de mist, alleen moet je wel geluk hebben. Rij voorzichtig naar de locatie, want onderweg heb je kans op koeien die de weg blokkeren. Het is niet te voorspellen wanneer de weersomstandigheden precies goed zijn om de beste foto’s te maken. De mist moet vervolgens ook nog blijven hangen wil je voldoende tijd hebben om foto’s te maken. Ik had geluk, na mijn 2e bezoek aan Fanal Pond trok de lucht dicht en stond ik in een sprookje. Dit had ik niet willen missen!

Ponta do Poiso – Waterval

Madeira heeft ontelbaar veel watervallen en als je geen fanatieke hiker bent is deze aan te raden. Een prachtige waterval die je kunt zien vanaf viewpoint Véu da Noiva. Een betere view op de waterval krijg je als je iets verderop parkeert bij Ponta do Poiso, in de eerstvolgende bocht. Neem vervolgens een trapje naar beneden en de waterval komt steeds mooier in beeld! 

Ponta do Tristão – Zonsondergang in het Westen

Het westen van Madeira leent zich goed voor zonsondergang. Na heerlijk te hebben gegeten in Porto Moniz bij Hotel Aqua Natura Madeira gingen we op zoek naar een mooi punt om de zon onder te zien gaan. Op ongeveer 15 minuten afstand kom je aan bij Ponta do Tristão. Er is hier geen parkeerplaats, maar we konden de auto gelukkig aan de kant van de weg zetten. Je wandelt verder buiten de gebaande paden naar beneden voor een indrukwekkend beeld van de kliffs. 

Hotel Quinta do Furão – Verblijven op Madeira

Tot slot ons hotel met een view en een wijngaard! Iedere dag vanuit ons balkon keken we onze ogen uit. Veel toeristen komen naar deze locatie omdat het restaurant populair is en maken dan ook een wandeling om van het uitzicht te genieten. Mocht je van plan zijn naar Madeira te gaan kan ik je dit hotel absoluut aanraden. Kortom een heerlijke plek om tot rust te komen na een dag hiken! 

Blijf je liever in Nederland? Dan heb ik 5 spots aan de Nederlandse kust voor je.