Vaak krijg ik mooie complimenten over mijn foto’s. Soms ontroeren ze me en soms val ik bijna van een cliff van het lachen. “ Ja hallo, niet eerlijk dit. Hoe kan het zijn dat jouw foto er zo uitziet en de mijne zo! Hoe doe je dat toch? “ En toch wordt het vaak als iets vanzelfsprekends gezien, net als het ‘ gratis’ gebruik ervan. Ik maak foto’s waar iedereen gebruik van mag maken. Dit is natuurlijk niet zo, maar dit is wel de vanzelfsprekendheid die erover heerst.

bellenblaas, bubbels

Betalen! Pannenkoek! Niets is gratis

Zo ging ik voor de lol naar Amsterdam om een dag mensen te fotograferen. Op zo’n dag kies ik ervoor om gratis foto’s te maken. Voor mijn portfolio, voor mijn plezier en voor de persoon die op de foto staat. Na 5 minuten aanwezigheid begon een vrouw op de Dam naar me te schreeuwen: “ No paparazzi!! “ Dus ik vroeg haar wat er aan de hand. Het was niet grappig zoals bij de dames van Toren C, ze ging aardig los. Ik moest betalen om een foto te maken. Het was een mevrouw die haar geld probeerde te verdienen met bellenblaas. Ondanks dat ik geen foto’s van haar aan het maken was gaf ik 2 euro, zodat ze nieuwe bellenblaas kon kopen. Misschien wat veel voor een emmertje sop maar ach.

Toch voelde ik me best rot. Ondanks dat ik het geschreeuw van die mevrouw niet kon waarderen, begreep ik haar wel. Los van mijn camera stond ik namelijk ook met lege handen. Soms fotografeer ik me namelijk suf voor nop en soms in ‘ruil’ voor een naamsvermelding. De meeste mensen hiervan willen wel graag foto’s, maar zijn niet snel bereid te betalen.

Hoe komt dat eigenlijk? Hoe kan ik uitleggen dat iedere klik op mijn camera ook geld kost? Wil ik dat wel uitleggen? Op dat soort momenten twijfel ik soms aan mezelf. Zijn mijn foto’s niet mooi genoeg? Of lijkt het zo simpel dat het mij geen moeite, tijd en geld kost waardoor er geen beloning tegenover mag staan?

Onzin natuurlijk, maar ik wil wel gewoon foto’s schieten en mijn rekeningen kunnen betalen. Daarnaast wil ik ook dat ze voor jou betaalbaar zijn. Dus ik wil de komende periode iets nieuws uitproberen: Maakt niet uit wat je budget is, we vinden wel iets. Dus wil je een prachtig portret, lifestyle of urban foto in Rotterdam? Of gaan we juist de natuur in?

Let’s go!